In 1859 werd Thonet Nr. 14 ontworpen door de Duitse meubelmaker Michael Thonet. Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan vijftig miljoen exemplaren van het legendarische model Nr. 14 verkocht.
Bron: Pinterest
Buigtechniek
Michael Thonet, zoon van een lederbewerker, experimenteerde met nieuwe buigtechnieken van hout. Rond 1830 lukte had hij de techniek in de vingers en lukte het hem om meubels te maken van gebogen hout. Hij deed dat door dunne houten latjes in lijm te koken totdat ze elastisch werden. Bundels van deze latjes perste hij dan met een mal in vorm, om ze ten slotte met fineerhout te beleggen.
Op onderstaande video zie je hoe het buigproces heden ten dage wordt uitgevoerd.
Koffiehuistoel
In 1842 kwam Thonet op uitnodiging van Oostenrijkse kanselier en staatsman prins Clemens Metternich naar Wenen, waar hij octrooi verkreeg op zijn werkwijze. In 1849 ontwikkelde hij Thonet Nr. 4. Het Weense koffiehuis Café Daum bestelde deze stoelen en al snel kreeg een dergelijke buighoutstoel, de bijnaam ‘Koffiehuisstoel’.

Bron: Pinterest
Symbool van industrialisatie
Het succes van deze Koffiehuisstoel bestond echter niet alleen uit de hoge verkoopcijfers. Ook was de nieuwe productiemethode enorm efficiënt en goedkoop. Deze stoel hoefde niet langer met met de hand gemaakt te worden, maar kon als massaproduct worden vervaardigd en als simpel bouwpakket worden getransporteerd. Eigenlijk zoals Ikea nu doet!
Het pakket bestond uit zes onderdelen. De onderdelen voor 36 stoelen pasten precies in een kist van 1 kubieke meter. Zo konden de stoelen gemakkelijk én in grote aantallen over de hele wereld worden verstuurd en kon men ter plaatse de stoel in elkaar zetten. Het hele productieproces was een mijlpaal in de meubelgeschiedenis. Door het goedkope productieproces was de stoel bovendien betaalbaar. Een exemplaar kostte in 1860 slechts 3 gulden.
Revolutie in de meubelwereld
Thonet zorgde voor een revolutie in de meubelwereld. Niet alleen omdat de stoel betaalbaar was. Ook was de kwaliteit subliem. De stoel zag er stijlvol en elegant uit, maar was toch behoorlijk robuust en kon tegen een stootje. De mare gaat dat tijdens de Wereldtentoonstelling in 1867, een Nr. 14 van 57 meter hoogte uit de Eiffeltoren naar beneden viel. De stoel leef onbeschadigd!
Ook op onderstaand plaatje wordt de robuustheid van de stoel gedemonstreerd.

Bron: Wikipedia
Thonet Nr. 14: eindeloos gekopieerd
Een van de kenmerken van een echte design klassieker is dat deze geldt als standaard en daarom eindeloos wordt nagemaakt. Zo ook de Thonet Nr. 14. Toen Thonets laatste octrooi afliep in 1869, werd de ‘stoel der stoelen’ veelvuldig gekopieerd door talloze concurrenten. Maar de echte Thonet, die tegenwoordig overigens wordt aangeduid met modelnummer 214, wordt nog steeds geproduceerd door Thonet GmbH in Frankenberg, in Duitsland.
Bekijk hieronder een video waarin de geschiedenis van de Thonet Nr. 14 uiteen wordt gezet.
Op deze site vind je meer artikelen over design stoelen.
Bronnen: Thonet, Volkskrant, Wikipedia
Geef een antwoord