Het Picardieglas werd in 1954 gelanceerd en is een typisch Frans glas. Trendy, hip, ouderwets en nostalgisch tegelijk. Dit drinkglas ziet er niet alleen fantastisch uit, maar is super handig in het gebruik. Het is bestand tegen koude én warme dranken. Het ligt goed in de hand, is slijtvast, is bijna onbreekbaar en is ook nog eens goed te stapelen. In dit artikel lees je alles over dit bijzondere drinkglas.

Geschiedenis van het Picardieglas
De geschiedenis van het Picardieglas ligt ergens aan het einde van de 17de eeuw. In opdracht van de Franse koning Louis VXI werd toen de glasfabriek Saint-Gobain opgericht. De koning wilde met dit Franse bedrijf de stad Venetië een lesje leren, want die stad was tot die tijd absolute marktleider op het gebied van de glasproductie. Eén van de eerste grote projecten van Saint-Gobain dateert uit 1684. Het bedrijf werd namelijk gevraagd om 357 spiegels voor de Spiegelzaal van het Paleis van Versailles te maken. En met succes, want in 1692 vestigde het bedrijf zich als Manufacture royale des Grandes Glaces in het verlaten kasteel van Saint-Gobain, waaraan het bedrijf zijn naam te danken heeft. Pas in 1995 werd de historische fabriek te Saint-Gobain definitief gesloten.
Glas innovatie
Saint-Gobain was succesvol door een bijzondere uitvinding, namelijk een nieuwe snellere productiemethode. Zo rond 1700 werden alle soorten glas met de hand geblazen. Dat gold ook voor vlakke stukken glas en spiegels: men blies glas in een cilindervorm, sneed het aan de onderkant open en rolde het uit. Dat was een tijdrovende klus en bovendien ongezond voor de mensen die het glas produceerden. Saint-Gobain bedacht een slim gietproces, waardoor glas niet meer geblazen hoefde te worden. Saint-Gobain was het enige bedrijf ter wereld dat de gietmethode hanteerde. Dit versnelde de productie en ontwikkeling van glas aanzienlijk. En niet onbelangrijk… hierdoor verviervoudigde hierdoor de omzet van het bedrijf.
Het eerste Picardieglas
Het ging Saint-Gobain voor de wind en het bedrijf wilde zich meer en meer gaan toeleggen op de productie van glazen tafelwaar voor consumenten. Een eerste stap was de overname van de La-Chapelle-Saint-Mesmin fabriek. Deze fabriek produceerde glazen parfumflessen. Een tweede stap was overname van het bedrijf Duralex in 1927. In 1945 werd het Duralex merk gelanceerd en 9 jaar later in 1954, bracht Duralex het eerste Picardieglas op de markt. Aanvankelijk sloeg het product vooral aan in de Franse horeca, scholen en fabrieken. Niet zo gek, want het was een handig drinkglas. Later volgden ook de gewone huishoudens en werd het glas wereldwijd populair.
Design van het Picardieglas
Saint-Gobain was verantwoordelijk voor het ontwerp van het Picardieglas. Bijzonder is dat de relatief dikke glazen, dun aanvoelen. Ook is de lichtschittering bijzonder. Het heeft 18de-eeuwse kenmerken van het Franse kristal uit die tijd: een gefacetteerde tulpvorm.
De thermal shock van Duralex
Het glas is een product van het Franse bedrijf Duralex. De naam van het bedrijf is afkomstig van het Latijnse motto: Dura Lex Sed Lex wat zoveel betekent als de wet is hard, maar het is de wet. Het bedrijf maakt niet alleen glazen, maar ook kommetjes, borden, karaffen en zelfs glazen tafels. Het bekendste product is het Picardieglas. Dit glas is genoemd is naar de streek waar het vandaan komt en werd later ook bekend als het Duralex glas. De glazen worden gemaakt van een speciaal soort glas, Securit genaamd. Securit was getemperd glas. Dit was een soort veiligheidsglas dat lijkt op doodgewoon glas, maar bestand is tegen hogere hitte en een stuk slijtvaster is. Het is bovendien vrijwel onbreekbaar. Als het dan toch kapot gaat, dan valt het glas in stukjes uiteen. Net zoals een autoruit eigenlijk. Er ligt een speciaal proces ten grondslag aan de productie van dit glas. Het glas wordt eerst tot zo’n 600 graden verhit en daarna heel snel weer wordt gekoeld en hierdoor krijgt het een zogenaamde thermal shock.

Waarom is het Picardieglas zo populair?
Het succes van het glas zit vooral in de simpele vorm en het gebruiksgemak. Door het tulpvormige, negenhoekige motief ligt het glas fijn in de hand en is het goed stapelbaar. Daarnaast kun je er ijskoude drankjes in gieten, maar ook hete thee. Het glas kan het allemaal aan. Het is bovendien bijna niet kapot te krijgen. Ook is de uitstraling van het glas belangrijk. Lekker Frans! Ook is het glas goedkoop. Voor rond de €1,- per stuk koop je een exemplaar.
Hoe weet je dat jouw glas een echt Duralex glas is?
Voor alle goede ontwerpen en designklassiekers geldt hetzelfde lot. Ze worden nagemaakt. Vervelend voor de producent, maar tegelijkertijd een enorm compliment. Ook het ontwerp van Duralex glazen wordt veelvuldig gekopieerd. Het werd bijna zo erg dat het niet veel scheelde of het bedrijf was failliet gegaan. Om te achterhalen of je een echt Duralex hebt, moet je je glas gewoon even omdraaien, want aan de onderkant staat, als het goed is, het Duralex logo.
Bijna onbreekbaar
Het Duralex drinkglas gaat niet snel stuk. Een gewoon glas spat in duizenden stukjes uiteen als je het laat vallen. Bij een Duralex glas is de kans aanzienlijk kleiner. Het bewijs zie je in onderstaande video.
Soorten en maten
Het Duralex glas is allerlei maten en kleuren verkrijgbaar. In het paars bijvoorbeeld, rood, in een blauwe kleur en zelfs diverse pastelkleuren en zwart. Kijk maar eens naar onderstaande promovideo van het bedrijf.
Picardieglas accessoires
In 2015 bestond het bedrijf Duralex 70 jaar. Het Franse 5.5-designstudio maakte om dit te vieren allerlei accessoires die je op een Picardieglas kunt klikken of eraan kunt bevestigen. Zo kun je van een Picardieglas een puntenslijper met opvangbak maken. Of een vogelvoederbakje, een plakbandhouder en nog meer. In totaal ontwikkelden ze 70 verschillende accessoires.



In de film
Ook buiten Frankrijk is het glas veel gebruikt. Bijzonder is dat de meeste Picadardieglazen worden geëxporteerd naar Afghanistan. In Groot-Brittannië is het het standaardglas in de kantines van scholen. Ook was het een van de voorwerpen van in James Bond films. 007 (Daniel Craig) dronk er een Jack Daniels uit in de film Quantum Of Solace uit 2008 en ook in Skyfall gebruikte hij een Picardieglas.

Typisch Frans Design
Net zoals het Opinel zakmes, de Creuset braadpan en de Bic balpen hoort het Picardieglas tot de Franse designklassiekers. En het is niet voor niets dat het Picardieglas is uitgegroeid tot een van de meest populaire drinkglazen ter wereld.
Bronnen: 007 Collector, Design Indaba, Solidsmack, Van Franse bodem, Wikipedia Saint Gobain, Wikipedia Picardieglas, Zakka Stories
Geef een reactie