• Home
  • Over
  • Contact

Design Klassieker

Design iconen en geniale ontwerpers

  • De Designs
    • Design in de keuken
    • Design in de muziek
  • De Ontwerpers
  • Design sites
  • Kennisbank
  • Design ABC

Memorabele elpeehoezen van Storm Thorgerson

30 juni 2018 2 Reacties

Design in alle hoeken van onze samenleving, dus ook in de wereld van de muziek. In dit artikel gaan we in op de memorabele elpeehoezen van Storm Thorgerson van het Londense ontwerpbureau Hipgnosis. Thorgerson was het boegbeeld van Hipgnosis en het brein achter ontwerpen van vele platenhoezen.

Storm Thorgerson: beroep elpeehoezen ontwerper

Storm Thorgerson (1944-2013) studeerde af aan de Royal College of Art. Hij was een Brits kunstenaar, tekenaar en medeoprichter van de gerenommeerde kunstdesignstudio Hipgnosis. Deze studio was verantwoordelijk voor onnoemelijk veel ontwerpen van memorabele elpeehoezen van onder meer de band Pink Floyd.

Storm Thorgerson

Storm Thorgerson in 2010. Bron afbeelding:  Jheald – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, via Wikipedia

Onderstaande video is een interview met Thorgerson waarin hij terugblikt op zijn carrière. Het was het laatste interview dat hij gaf. Hij was al behoorlijk ziek en een jaar later overleed hij. De titel van de video is The deathbed interview.

Kunstdesignstudio Hipgnosis

Thorgerson, zijn studiegenoot Aubrey Powell en Peter Christopherson richtten in 1968 het kunstdesignstudio Hipgnosis op. De naam Hipgnosis had het drietal gepikt. Het stond namelijk geschreven op de vloer van de flat die ze huurden en was dé perfecte  naam voor hun studio. Het trio had zich tot doel gesteld om zich toe te leggen op het ontwerp bna innovatieve foto’s en tekeningen. In het werk van Hipgnosis en dat van Thorgerson in het bijzonder, zie je invloeden van Magritte and Dalí. De bijzondere gezichten, psychedelische kleuren, surrealistische taferelen en oneindige horizons lijken rechtstreeks uit een schilderij van een van de twee schilders te komen. Het grote verschil was dat Hipgnosis zich toespitste op fotografie. Ze maakten hierbij het liefst gebruik van een Hasselblad. Met deze camera kon je namelijk vierkante foto’s maken die bijzonder geschikt waren voor afbeeldingen op hoezen.

Design en humor

Het kunstdesignstudio stond bekend om hun bijzondere humor. een voorbeeld daarvan was de  hoes voor het compilatie album van Pink Floyd. Dit album getiteld A Nice Pair met een reeks visuele woordspelingen. De humor viel lang niet altijd in goede aarde en Jimmy Page van Led Zeppelin werd erg boos toen hij het eerste ontwerp zag voor het album Houses of the Holy. Thorgerson had namelijk een ontwerp gemaakt met  een groene tennisbaan met een tennisracket erop. Een racket is niet alleen een tennisraket, maar betekent in het Engels ook ‘lawaai’. De band ontsloeg Thorgerson en ging in zee met Powell.

Een ander kenmerk van de designerstudio was dat het verhaal op de platenhoes in direct verband stond met de teksten van de liedjes. Ook maakteen de designers gebruik van modellen en acteurs voor hun foto’s. De studio plaatste zelden foto’s of afbeeldingen van de muzikanten op de hoes.

Bekijk hieronder een minidocumentaire over dit kunstdesignstudio.

Memorabele elpeehoezen van Pink Floyd

Hipgnosis werd vooral beroemd door de ontwerpen van de albumhoezen van Pink Floyd. In de band zat een aantal oude schoolvrienden van de designersgroep en de samenwerking werd al snel gevonden. Het begon in 1968 met het A Saucerful of Secrets van Pink Floyd en het eindigde in 1982 met Led Zeppelins album Coda.

 A Saucerful of Secrets

Albumhoees van A Saucerful of Secrets. Bron afbeelding Wikipedia

Coda

Platenhoes van Coda. Het ontwerp is van Hipgnosis, via Wikipedia

Grote doorbraak

De grote doorbraak van Hipgnosis kwam in 1973. Het drietal ontwierp de hoes voor het album van Dark Side of the Moon van de band Pink Floyd. De zanger en bassist Roger Waters wilde eens iets anders. In ieder geval geen foto, maar het moest wel stijlvol zijn. De Engelse ontwerpersgroep ging aan de slag en kwam met 7 ontwerpen die gebaseerd waren op de lichtshows van de band. De bandleden kozen voor de wereldberoemde prisma. Dit staat voor drie elementen: de belichting op het podium van de band, de songteksten van het album en het simpele design. Het lichtspectrum loopt verder door aan de binnenkant van de hoes, waarna een andere prisma op de achterkant de hoes compleet maakt. Het werd een iconische hoes én een mega verkoophit.

memorabele elpeehoezen

Hoes van Dark Side Of The Moon. Bron afbeelding: Wikipedia

Leegte en afwezigheid

Na het enorme succes van Dark Side Of The Moon vielen de bandleden vanPink Floyd in een groot zwart gat. Van hun privéleven was niets meer over en het enige wat restte was leegte en afwezigheid. Deze thema’s stonden centraal in hun nieuwe album Wish You Were Here en moest dus ook worden verwerkt in het ontwerp van de hoes. De twee mannen die elkaar de hand schudden werd door Hipgnosis als een lege, betekenisloze handeling beschouwd. Een handeling zonder emotie of diepgang en zonder echte communicatie. Er werden twee stuntmannen ingehuurd, waarvan eentje in brand stond. Op Floydian Slip kun je het hele verhaal achter het ontwerp van deze elpeehoes nalezen.

Wish you were here

De hoes van het album Wish you were here. Afbeelding via Floydian Slip.

Psychedelische albumhoezen

Door het werk voor Pink Floyd, groeide de naam en faam van Hipgnosis. Vele artiesten klopten aan bij het trio. Ze ontwierpen nog veel meer memorabele elpeehoezen, affiches en zelfs T-shirts voor onder meer Led Zeppelin, Black Sabbath, Genesis, Peter Gabriel, Paul McCartney, Anthrax, Foreigner, Electric Light Orchestra, Alan Parsons, The Scorpions, Police, Megadeath, The Nice, Peter Frampton, Kansas, Al Stewart, Mike Oldfield, XTC,  Bad Company, Robert Plant, Strawbs, Roy Harper, Yes, Emerson, Lake & Palmer, Renaissance, Wishbone Ash, The Alan Parsons Project en 10cc.

Op de website Hipgnosis Covers zijn alle memorabele elpeehoezen van deze designstudio verzameld. Hieronder zijn vind je drie iconische albumhoes designs.

Lifemask van Roy Harper

Hoes van het album Lifemask van Roy Harper. Bron afbeelding: Wikipedia

Venus and Mars

Elpeehoes van Venus and Mars van Wings. Bron afbeelding Wikipedia

Pieces of Eight

Hoes van Pieces of Eight van de band Styx. Bron afbeelding A&M via Wikipedia

Taken by Storm

Taken by Storm: The Art of Storm Thorgerson and Hipgnosis is de titel van een documentaire van regisseur Roddy Bogawa uit 2015. In deze film wordt Thorgerson beschreven als ‘the last great living surrealist’. Dat klopt niet meer, wat de designer is inmiddels overleden, maar het geeft wel aan hoe belangrijk Thorgerson was in de wereld van het muziek design. De trailer van de film kun je hieronder bekijken.

Design in de muziek

Design in de muziek beperkt zich niet alleen tot elpeehoezen. Ook muziekinstrumenten worden ‘gedesigned’. Lees bijvoorbeeld het artikel over het iconische ontwerp van de Violin basgitaar.

Bronnen: The Guardian, Why it Matters, Wikipedia

Check ook deze designklassiekers en designers:

  • Opinel zakmes: Van boeren mes tot Frans design icoon
  • Zigzagstoel: Designstoel die ontstond uit gepuzzel
  • Revival van de draaischakelaar van bakeliet
  • Schoenen en design: Alles draait om comfort en imago!
  • Bic balpen: designklassieker én best verkopende pen!
  • Adirondack stoel: Designstoel voor in de tuin

Categorie: De Designs, De Ontwerpers, Design in de muziek Tags: Aubrey Powell, elpee, elpeehoes, Hipgnosis, Peter Christopherson, Pink Floyd, Storm Thorgerson

Design Klassieker

Design Klassieker: de site over design iconen en geniale ontwerpers

Trackbacks

  1. Muzikale Ontdekkingen, deel 4: lp-hoezen design en mashups - Let's Groef Muziekblog schreef:
    6 juli 2018 om 18:27

    […] Hij was het boegbeeld van het Londense ontwerpbureau Hipgnosis en het brein achter ontwerpen van vele albumhoezen. Hij was onder meer hofleverancier van Pink Floyd en zijn inspiratiebronnen waren onder meer de […]

    Beantwoorden
  2. Tongue and Lips: beroemdste logo in de popgeschiedenis - Let's Groef Muziekblog schreef:
    7 oktober 2019 om 19:29

    […] John Pasche was daar student en ging in op de vraag. Overigens is ook een medestudent van Pasche, Storm Thorgerson, uitgegroeid tot een beroemd albumontwerper. Hij was namelijk verantwoordelijk voor de hoes The […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over

Design Klassieker gaat over design iconen en geniale ontwerpers.

Meest gelezen

  • Panton stoel Marktplaats voor designmeubelen Het internet staat bol van marktplaatsen. Als je...
  • design theepot Alledaags design van Marianne Brandt Alledaags design en design in het alledaagse. Eige...
  • Carlton kast Memphis Groep: Dwars design uit Italië De ontwerpen van de Memphis Groep zijn herkenbaar...
  • wat is design? Wat is design? Wie het weet mag het zeggen! Wat is design? Iedereen weet ongeveer wel wat dit...
  • Amerika maakt kennis met Charles en Ray Eames Amerika maakt kennis met Charles en Ray Eames ‘America Meets Charles and Ray Eames’ is een vide...

Laatste 5 Posts

  • Rolling Stones logo: iconisch in de popgeschiedenis
  • Picardieglas: hip en ouderwets drinkglas van Duralex
  • Sleutelring: een ode aan dit onzichtbaar design
  • Nieuwe marktplaats voor design: Whoppah
  • Design schoolstoel van Friso Kramer

Cookies & Privacy

Links

Copyright © 2019 · Design Klassieker: design iconen en geniale ontwerpers.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.OKLees meer