Design beperkt zich niet alleen tot stoelen en tafels. Ook gebruiksartikelen, zoals een zakmes of een braadpan kunnen uitgroeien tot een ware designklassieker. Zo ook Le Creuset braadpan!
Le Creuset braadpan
Sinds 1925 produceert het bedrijf Le Creuset geëmailleerd gietijzeren kookgerei. Het bedrijf werd opgericht door Armand Desaegher en Octave Aubecq. Desaegher was een ijzergieter en Aubecq was specialist in het emailleren van voorwerpen. Samen besloten zij gietijzeren pannen te gaan vervaardigen en deze te voorzien van een emaille laag. Zij openden dat jaar een een fabriek in het noord-Franse Fresnoy-le-Grand. Het bedrijf Le Creuset, dat Frans is voor ‘kroes’ of ‘ketel’, bestaat dus al meer dan 90 jaar!
Op de video hieronder kun je zien hoe een Le Creuset braadpan wordt geproduceerd.
Le Creuset kleur
In die tijd was het kleuren van emaille een vrij nieuwe en onbekende techniek. Deze techniek werd door Le Creuset gebruikt om de gietijzeren pannen te voorzien van een oranje rode kleur. Deze kleur doet denken aan gloeiend ijzer dat net uit de oven komt. Deze kleur werd later het handelsmerk van het bedrijf.

Le Creuset braadpan. Bron foto: Jessica Spengler, via Flickr
De vele kleuren van Le Creuset
Naast de oranje rode kleur, produceert het bedrijf tegenwoordig ook pannen in andere kleuren zoals rood en wit. Vroeger werden de pannen ook geproduceerd in de kleuren groen, blauw, zwart, cactus en citroen, maar deze worden niet meer gemaakt.

De vele kleuren van Le Creuset. Bron foto: Didriks, via Flickr.
Octrooi op braadpan
Niet alleen het gebruik van gekleurd emaille was nieuw. Le Creuset kreeg in 1939 ook octrooi op een speciale oven. Met behulp van deze oven werden er in de binnenkant van de deksel van de braadpannen uitsteeksels aangebracht. Deze uitsteeksel zorgde ervoor dat het vocht terug in het gerecht werd geleid.
Dit was overigens niet enige innovatie. Er werden er ook andere verbeteringen doorgevoerd, nieuwe modellen en producten geïntroduceerd en bedrijven overgenomen. In 1955 kwam het eerste model grill -de Tostador- op de markt in de nieuwe kleur Elysée-geel. Deze grillpan werd een enorm succes!
In 1957 neemt Le Creuset, de hoogovens van Cousances over. Dit bedrijf, een concurrent, produceerde de populaire Doufeu-braadpan: de pan met het waterdeksel. Zo’n waterdeksel heeft een uitsparing aan de bovenkant waar koud water in gegoten kan worden. Door het water in de deksel condenseert de waterdamp bovenin de pan en bedruipt het het gerecht in de pan. Hierdoor blijft het eten lekker sappig.
Samenwerking met designers
Le Creuset werkt nauw samen met beroemde designers. Zo is de Coquelle uit 1958 een ontwerp van Raymond Loewy, een Frans-Amerikaanse ontwerper.

Coquelle van Le Creuset, 0ntworpen door Raymond Loewy. Bron foto: Wikipedia
In 1972 ontwerpt de Italiaanse designer Enzo Mari, op basis van het oerontwerp van Le Creuset een nieuwe reeks pannen: de zogenaamde ‘Mama-lijn’. Ook deze serie werd een enorm succes!

Pan uit de Mama-lijn van Le Creuset, ontworpen door Enzo Mari. Bron foto: Wikipedia
Meer dan pannen alleen
De collectie werd steeds verder uitgebreid. En naast pannen produceerde Le Creuset ook andere producten. In 1962 komt het bedrijf met een fondueset op de markt en in 1963 introduceert het bedrijf ook een barbecue.
Andere producten van Le Creuset zijn de grillplaat, hapjespan, ovenschaal, fonduepan en zelfs een wok. Later wordt het assortiment verder uitgebreid met wijnaccessoires, huishoudtextiel en siliconen bakvormen.
Oerproduct van Le Creuset
Het oerproduct van Le Creuset is toch de oude vertrouwde oranje rode gietijzeren braadpan. Zo’n pan koop je slechts éénmaal in je leven.

Het oermodel. Bron foto: Le Creuset design, via Flickr
Een Le Creuset gaat nooit stuk! Bovendien is gietijzer een fantastisch materiaal. Het geëmailleerde gietijzer geleidt de warmte goed over de gehele pan op werkelijk alle warmtebronnen, zelfs op een inductiekookplaat. Dat hadden Armand Desaegher en Octave Aubecq, bij de oprichting van hun bedrijf in 1925 niet kunnen vermoeden!
Bekijk meer design in de keuken!
Bronnen: Le Creuset, Plezier in de keuken, Telegraph, Wikipedia
Geef een reactie