In dit artikel bespreken we drie meest bekende design klassieker stoelen van Eames. Alle stoelontwerpen van ontwerpersduo Charles en Ray Eames zijn regelrechte designklassiekers. En zoals voor veel klassiekers geldt, geldt ook voor deze designs: ze zijn onnoemelijk vaak nagemaakt, gekopieerd of dienden als inspiratiebron voor andere ontwerpen.
Cliché of geniaal design?
Volgens de NRC zijn de ontwerpen van Eames een cliché in de woonkamer geworden en doen vele namaak exemplaren niet onder voor een echte ‘Eames’. Voor de een getuigt het van fantasieloosheid om een ontwerp van dit designers echtpaar in huis te hebben staan. De ander omschrijft het werk van dit duo als geniaal en toon je met een Eames in je interieur, een ware liefhebber van het pure design. Hoe je het ook wendt of keert. Dit designersduo heeft zijn stempel weten te drukken op het hedendaagse interieur en daarom hebben we een design klassieker stoelen top 3 van Charles en Ray Eames opgesteld.

Design klassieker stoelen: de Eames Top 3
Charles en Ray Eames
Het echtpaar Eames was een charismatisch en ultraproductief Amerikaans ontwerpersduo. Ze ontwierpen niet alleen meubels, maar hebben ook diverse bijdragen geleverd aan de architectuur en ook waren ze actief op het gebied van industriële en grafische vormgeving, beeldende kunst , film en tentoonstellingen. Charles was opgeleid als architect en Ray had een opleiding genoten in de schilderkunst. Ze waren pioniers in het gebruik van multiplex, gebogen hout, glasvezel en aluminium voor betaalbare meubels van hoge kwaliteit. Zo namen ze in 1948 deel aan de wedstrijd ‘Low-Cost Furniture’ van het MoMA en bouwden ze in 1949 het Eames House.
Charles en Ray Eames baseerden zich bij hun ontwerpen, zoals ook bij de design klassieker stoelen die we in dit artikel behandelen, op drie menselijke basisbehoeften: geborgenheid, comfort en kennis.
‘Behoeften weten te herkennen, dat is de belangrijkste voorwaarde voor een goed ontwerp.‘
Design klassieker stoel nr. 1: Eames Lounge Chair
Met het ontwerp uit 1956 voor de Eames Lounge 670 (ook wel de Eames Lounge Chair genoemd) werden het ecehtpaar wereldberoemd. De stoel werd in productie genomen door Herman Miller inc. De Lounge Chair groeide uit tot statussymbool en het boegbeeld van luxe en comfort.

De Eames Lounge Chair met Ottoman. Bron afbeelding: Wikipedia
De stoel is geïnspireerd op de ouderwetse ‘club chair’ die je vroeger vaak in de herensociëteiten aantrof. De stoel is gemaakt van gebogen palissander multiplex en het onderstel is van aluminium. De zitting is bekleed met zwarte lederen kussens die zijn gevuld met schuimrubber. De bijpassende voetenbank heet de Ottoman 671. Op onderstaande video zie je hoe de Eames Lounge Chair wordt geproduceerd.
Het bedrijf Vitra
Het Zwitserse Vitra is een meubelfabrikant. Het bedrijf werd in 1950 opgericht als familiebedrijf. Vandaag de dag is het hoofdkwartier van dit familiebedrijf nog steeds gevestigd in de Zwitserse plaats Birsfelden.
Het bedrijf heeft in de loop der geschiedenis samengewerkt met wereldberoemde ontwerpers en kunstenaars zoals natuurlijk Charles en Ray Eames, maar ook Droog Designer Hella Jongerius en Eero Saarinen, de ontwerper van de Tulip Table. In 1989 opende Vitra in het Zuid-Duitse Weil am Rhein (bij Basel) het Vitra Design Museum waar je designmeubiliair, -verlichting en andere bijzondere voorwerpen kunt bewonderen. Tot en met februari 2018 vind de expositie ‘An Eames Celebration’ plaats. De kans is groot dat je hier de drie stoelontwerpen uit dit artikel aantreft.
Design klassieker stoel, nr 2: Aluminum Chair
Charles en Ray Eames ontwierpen niet alleen fauteuils voor in huis, maar ook in kantoren en werkplaatsen moest er design komen. In 1958 ontwierpen ze de Aluminium Chair voor de privéwoning van de kunstverzamelaar J. Irwin Miller in Columbus, Indiana (VS).
Voor het ontwerp van deze stoel spanden ze een lap stof of leer op tussen twee aluminium profielen waardoor je een strakke en elastische zitting verkreeg. De stoel past zich aan het lichaam aan en zit heerlijk comfortabel.
Design klassieker stoelen, nr. 3: De Plastic Chairs
De Eames Plastic stoelen zijn ontworpen in 1950 voor de designwedstrijd, de ‘International Competition for Low-Cost Furniture Design.’ Deze wedstrijd werd gesponsord the Museum of Modern Art. Doel van de wedstrijd was om ontwerpers te motiveren om ontwerpen te maken voor betaalbare huizen en meubilair. De inzending van Eames was de Eames Molded Plastic Chair. Op onderstaande video kun je bekijken hoe de plastic Eames stoelen worden gemaakt.
Deze plastic stoel was in feite niets meer dan een plastic kuipje die in diverse kleuren en met diverse onderstellen geleverd kon worden. Zo is er onder meer een variant die een metaal onderstel had die leek op de Eiffel Toren, een model met een onderstel van hout en een schommelstoel variant.
Varianten van de Plastic stoel van Eames
Hieronder hebben we de varianten op een rijtje gezet. Als je weet dat met ‘castors’ wieltjes bedoeld worden en ‘rods’ stangen of speilen zijn, dan kom je al een heel eind.
- DAL: Dining Height Armchair La Fonda Base
- DAR: Dining Armchair Rod
- DAW: Dining Height Armchair Wood Base
- DAX: Dining Chair Armchair X-Base
- DCM: Dining Chair Metal
- DCW: Dining Chair Wood
- DSR: Dining Height Side Chair Rod Base
- DSS: Dining Height Side Chair Stacking Bas
- DSW: Dining Height Side Wood
- DSX: Dining height Side X-base
- PACC: Pivot Armchair Cast Base on Castors
- PSCC: Pivot Side Chair Cast Base on Castors
- RAR: Rocking Armchair Rod Base
Ophef over de DSW stoel
Over de eetkamerstoel DSW was onlangs nog ophef. Deze stoel wordt in Nederland en België niet auteursrechtelijk beschermd. Winkelketen Kwantum bracht in 2014 een stoel op de markt, de ‘Paris’, die verdacht veel overeenkomsten vertoonde met de Eames DSW. Maar omdat dit ontwerp dus niet beschermd is, maakt Kwantum volgens de rechter geen inbreuk op de auteursrechten van het Zwitserse Vitra, de producent van de stoel.

Zoek de verschillen!
Meer design klassieker stoelen
Naast de 3 design stoelen die in dit artikel zijn beschreven, vind je op deze site meer artikelen over design stoelen, waaronder de S 118 Rudolf Kleinkopf, de Bubble Chair, Poäng Stoel van Ikea en Adirondack tuinstoel.
Bronnen: Architectenweb, Herman Miller, NRC, Wikipedia
Geef een reactie