De Adirondack stoel is waarschijnlijk de meest beroemde designstoel voor in de tuin. De stoel is zeer geliefd en in menig tuin vind je een exemplaar. Maar wist je dat deze houten tuinstoel oorspronkelijk afkomstig is uit Westport in het Adirondackgebergte in de Verenigde Staten? In dit artikel gaan we in op het ontwerp en de geschiedenis van deze houten loungestoel.
Wie ontwierp de Adirondack stoel?
Op de vraag wie de ontwerper is van de Adirondack stoel, is het antwoord niet zo eenvoudig te geven. De stoel is namelijk langzaamaan ontwikkeld tot wat hij nu is. Telkens werden er aanpassingen gedaan om de stoel zo te krijgen zoals we hem vandaag de dag kennen. Er zijn dan ook meerdere designers verantwoordelijk voor het ontwerp. We kunnen deze ontwerpers dan ook het beste de revue laten passeren door een korte geschiedenisles te geven over deze wereldberoemde tuinstoel.

Geschiedenis van de Adirondack stoel
Het geboortejaar van de allereerste Adirondack-achtige stoel is 1903 en is toe te schrijven aan Thomas Lee. Hij wilde een groot tuinfeest geven in zijn vakantiehuis in Westport, New York, nabij het Champlainmeer in het Adirondack Park. Hij liet een aantal stoelen maken, die allemaal werden getest. Degene die het meest voldeed aan de wensen van Lee was een stevige, eenvoudig model met een schuine rug- en brede armleuning, waar je glas limonade op kon zetten. Een ongebruikelijke tuinstoel voor die periode, want de meeste stoelen in die tijd aren rijkelijk versierd met ornamenten en franjes. Het model van Thomas Lee wordt door de meeste mensen beschouwd als de oerversie van de wereldberoemde tuinstoel.
Morris Chair
Er is ook een aantal mensen die denkt dat Thomas Lee zich heeft laten inspireren door de stoelen van William Morris. Morris was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Engelse Arts and Crafts movement uit de laatste helft van de 19de eeuw. Arts en Crafts was een beweging die zich keerde tegen de goedkope en lelijke massaproducten uit het Victoriaanse tijdperk. Kenmerken van de stijl waren onder meer het eenvoudige ontwerp en simpele, lineaire vormen. In 1851 presenteerde William Morris tijdens de Great Exhibition een stoel die gelijkenissen heeft met de ‘oer Adirondack stoel’ van Thomas Lee. De latere versie van de Morris Chair heeft nog duidelijker overeenkomsten met de tuinstoel van Lee. Ontdek het zelf op onderstaande afbeelding.

Westport Chair
Thomas Lee deelde zijn stoelontwerp met Harry Bunnell. Dit was een jachtvriend van Lee. Bovendien was hij timmerman en had oog voor handel. Bunnell besloot de stoel na te maken en gaf zijn design de naam ‘the Westport Chair‘. Bunnell kreeg in 1905 octrooi op het ontwerp. De 25 jaar erna gingen deze stoelen als warme broodjes over de toonbank. Ze werden in allerlei kleuren verkocht. Niet alleen in de VS, maar de stoelen werden ook geëxporteerd naar Europa.

De uiteindelijke Adirondack stoel
In 1938 kwam Irving Wolpin met een aanpassing op het design van de stoel. In zijn ontwerp was de rugleuning nog wat schuiner zodat je er, net als in een ligstoel, heerlijk in kon relaxen. De horizontale armleuningen werden nog wat platter en breder en werd de stoel gemaakt uit smallere latten. De grootste verandering in Wolpins ontwerp was de ronde rugleuning. Het ontwerp van Wolpin is de Adirondack zoals wij dat heden ten dage kennen. In 1938 kreeg Irving Wolpin octrooi verleend op zijn design. Hij is bovendien verantwoordelijk voor de naam van de stoel: De Adirondack!
De vele namen van de Adirondack stoel
De Adirondack heeft door de jaren heen, een andere naam gekregen. Telkens als er een kleine aanpassing werd gemaakt aan het ontwerp, veranderde ook de naam. Hieronder hebben we de meest bekende op een rijtje gezet:
- Muskoka stoel: Zo wordt de tuinstoel in Canada genoemd. Deze stoel is in dit land vernoemd naar een agrarische regio in de provincie Ontario
- Laurentian: Dit is de naam in Franstalig Canada (chaise des Laurentides), naar een regio in Quebec.
- Westport Chair. Dit is de stoel die is gemaakt door Harry Bunnell
- Miles Comins chair. Deze stoel is een variant op de stoel van Irving Wolpin, die door Comins begin 40 ‘er jaren werd gefabriceerd
- Bear Chair: Dit is een fabrikant die Adirondacks onder een andere naam verkoopt
- En er zijn nog veel meer namen: Cape Cod Chair, Hampton, Lawn Chair, enzovoorts.
Adirondack varianten
Er zijn vele varianten op het ontwerp en worden er ook andere materialen gebruikt voor de productie van de tuinstoel. Aanvankelijk gebruikte men vooral naaldhout van de hemlockspar. Tegenwoordig worden de stoelen ook gemaakt van kunststof. Ook zijn er vele varianten op het ontwerp. Er zijn Adirondack stoelen met beensteunen, stoelen voor twee personen, chaise longue Adirondacks, modellen voor kinderen en nog veel meer! Maar wat niet veranderd is, is dat de Adirondack nog steeds symbool staat voor comfortabele recreatie in de buitenlucht.
Adirondack zelf maken
Het internet staat vol met tekeningen en voorbeelden van zelfgemaakte Adirondacks. Ben je een beetje handig, dan kun je met gemak deze designklassieker zelf in elkaar zetten. De meeste sites waar deze bouwtekeningen op staan vermeld, zijn in het Engels en soms wat lastig omdat ze niet het metrische systeem toepassen, maar inches gebruiken. Toch hebben we er een aantal gevonden. De beste tekeningen hebben we voor je op een rijtje gezet.
We beginnen met een video, waar het bouwproces stap voor stap wordt uitgelegd.
Een andere Adirondack bouwtekening vind je op de site van Black and Decker. De instructies worden stap voor stap uitgelegd en zijn voorzien van vele foto’s. Volgens Black and Decker heb je de stoel in 1 dag gemaakt.
Op The Balance vind je 15 bouwtekeningen voor de Adirondack. Alle designs zijn weer wat anders. Zo heeft het ene ontwerp een rechte rugleuning en de ander weer een afgeronde leuning en is de grootte van de stoel bij ieder ontwerp weer wat anders. Ben je visueel ingesteld en hou je niet van tekst dan kun je het ook met de bouwtekening uit de voeten die staat vermeld op de site Popular Mechanics.
Op Build Eazy staat ook een handige bouwtekening met instructies voor de Adirondack. Op onderstaande video zie je het resultaat.
Ben je geïnteresseerd in stoelen? Check dan ook deze designstoelen eens!
Bronnen: Adirondack.net, The 6th Floor, The Spruce, Wikipedia
Geef een reactie